Een receptieboek bij het afscheid van je collega

receptieboek

Een receptieboek bij het afscheid van je collega

Gaat je collega binnenkort met pensioen en ben jij de aangewezen persoon om dit afscheid te organiseren, maar weet je eigenlijk niet precies hoe? Lees dan door!

Na jarenlange trouwe dienst verdient de toekomstig pensionado een waardig afscheid. Want, zo blijkt uit onderzoek, een goed afscheid staat garant voor een goed pensioen. Zo, dat legt de lat meteen lekker hoog. Het is natuurlijk wel zo dat ze niet voor niets zeggen dat je op het hoogtepunt moet stoppen, dus maak het afscheid spectaculair, onvergetelijk. Geef hem een mooi moment om op terug te kijken en natuurlijk leg je dit moment vast in een persoonlijk receptieboek vol met foto’s verhalen en herinneringen.

Hoe organiseer je het afscheid?
In de eerste plaats is het fijn om te weten dat werkgevers verplicht zijn geld te reserveren voor dit soort gelegenheden. Vraag wel (voor je allerlei wilde plannen gaat maken) het budget even na! Bedenk ook dat het gaat om je collega en dat hij/zij misschien ook ideeën heeft over hoe het afscheid eruit zou moeten zien en wil helpen met de organisatie. Al valt er natuurlijk ook wat te zeggen voor een ouderwetse surpriseparty. Hoe dan ook respecteer de persoonlijkheid van de collega. Iemand die niet graag in de spotlights staat, maak je waarschijnlijk niet blij met een grootschalige afscheidsreceptie vol met speeches en woorden van lof. Dat is een beetje aftasten. Samen iets actiefs doen (een kookworkshop, naar een voetbalwedstrijd gaan of met zijn allen een voorstelling bezoeken) verhoogt het groepsgevoel.

Speeches, liedjes en een receptieboek
Het afscheidsfeestje is een moment waarop waardering over de toekomstig pensionada wordt uitgesproken. Er worden verhalen verteld, herinneringen gedeeld en benadrukt wat een fijne collega hij was. Een persoonlijk woordje mag dan ook niet ontbreken tijdens het afscheid van een collega. Dit kan in de vorm van een traditionele speech, een pensioengedicht of een afscheidslied, maar omdat niet iedereen tijdens zo’n avond aan het woord kan komen, is het een goed idee om een persoonlijk afscheidsboek te maken. Voorafgaand aan de receptie, of op de dag zelf, verzorgen alle (directe) collega’s en genodigden een persoonlijke bladzijde vol quotes, herinneringen, wensen, foto’s, zodat een prachtig persoonlijk boek ontstaat. Een boek dat gelezen en herlezen gaat worden. Boel, metpapier.nl maakt met gevoel voor stijl en creativiteit kwalitatief hoogwaardige receptieboeken ook gepersonaliseerd (met namen op de voorkant).

En dan nog het cadeau
Wil je naast het receptieboek nog een cadeau geven?  Bedenk dan wat hij gaat doen met zijn tijd als er straks niet meer gewerkt hoeft te werken. Wat zijn zijn dromen? Waar sprak hij over in de pauze? Vraag eens rond wat collega’s hebben opgevangen en pas je cadeau daarop aan. Denk aan een luxe hotelovernachting als reizen op zijn wishlist staat. Een schilderworkshop voor iemand die zijn creativiteit op de proef wilt stellen of een workshop golfen voor de sportieveling. Is je collega van plan meer “opa en oma”-tijd in zijn agenda te zetten? Geef dan een abonnement voor de dierentuin. De mogelijkheden zijn eindeloos en als je het met zorg uitzoekt wordt het cadeau vast en zeker gewaardeerd! Succes!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.